Verhuurders veroordeeld voor misdaden van hun huurders

Op 1 maart 2015 is de vernieuwde Opiumwet in werking getreden. Handelingen ter  voorbereiding of bevordering van illegale hennepteelt worden vanaf die datum als een zelfstandig strafbaar feit aangemerkt Niet alleen vallen daardoor zogenaamde Growshops nu onder de Opiumwet, ook voor verhuurders heeft deze wetswijziging grote gevolgen.

Als er een hennepkwekerij in een verhuurde woning of bedrijfspand wordt aangetroffen loopt de verhuurder het risico op vervolging als hij niet kan aantonen dat er voldoende controle is uitgeoefend. De geldboete kan maximaal € 81.000,00 bedragen en/of er kan een gevangenissstraf van drie jaren worden opgelegd. Dit onverminderd alle andere negatieve gevolgen die de verhuurder van een illegale hennepkwekerij kan ondervinden.

Verhuurders zijn al langer bekend met het fenomeen zorgplicht, een discussie ook speelt bij het verhaal van opruimingskosten van een hennepkwekerij door de gemeente op de verhuurder / eigenaar van een pand en ook in het strafrecht zijn er vanuit het verleden al zaken bekend waarbij het Openbaar Ministerie heeft gepoogd verhuurders te vervolgen. Nieuw is dat er nu op grond van de Opiumwet ook daadwerkelijk strafbaarheid ontstaat wanneer een verhuurder weet of ernstige redenen heeft om te vermoeden dat in het verhuurde de Opiumwet overtreden wordt of gaat worden.

De overheid verwacht een preventieve werking van de wetswijziging maar organisaties als bijvoorbeeld Vastgoedbelang spreken van het ten onrechte toebedelen van een controletaak aan verhuurder welke taak eigenlijk bij de overheid thuis hoort.

Er zijn meer dan genoeg onduidelijkheden in de wetgeving en vele situaties denkbaar waarin ingewikkelde vragen zich voor zullen doen als justitie echt tot vervolging over zou willen gaan. Wij verwachten in de komende periode de eerste rechterlijke uitspraken die meer helderheid zouden kunnen brengen.

In alle gevallen geldt nog meer dan ooit dat goede screening van de huurder vooraf en regelmatige controle gedurende de looptijd van de huurovereenkomst daarom belangrijker zijn dan ooit.

Terug naar overzicht